Prodejte svoji nemovitost bez provize RK

Čunek: Růst deregulace nájemného nebude tak prudký

14.11.2008 12:47

Podle ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka může tempo dalšího zvyšování regulovaného nájemného zpomalit finanční krize.

Finanční krize zasáhla i realitní trh a ceny nemovitostí, od kterých se odvíjí míra uvolňování regulovaných nájmů, klesají, řekl novinářům po jednání s představiteli Sdružení nájemníků ČR ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. "Krize doléhá už teď na realitní trh. Vidíme, že ceny nemovitostí i ceny jednotlivých bytů jdou dolů. Tím pádem jistě dojde k úpravě tržního nájemného a také výpočtu regulovaného nájemného," dodal Čunek.

O kolik přesně může krize rychlost deregulace zpomalit, však Čunek neuvedl s tím, že ještě nejsou k dispozici potřebné propočty. "Jestli krize zasáhne Českou republiku, zasáhne jednoznačně průmysl, jednoznačně ceny domů, ceny bytů, a tak tím pádem musí zasáhnout i ceny nájemného," uvedl ministr.

 

Růst nájemného až o 40 procent možná nebude

Výraznějším růstem cen nemovitostí v posledních letech ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v červenci odůvodnilo vyšší růst regulovaných nájmů, v Praze a některých dalších městech pro příští rok v průměru až o 46 procent. Podle původních předpokladů se roční nárůsty uvolněných nájmů měly pohybovat jen kolem 20 procent.

Čunek má již konkrétní plán, jak zmírnit dopady deregulace například v Praze, kde mají regulované nájmy vzrůst v některých čtvrtích od příštího roku o více než 40 procent.

Podle Čunka musí deregulace nájemného proběhnout sociálně citlivým způsobem. Předseda sdružení Stanislav Křeček ocenil snahu ministra Čunka řešit stávající situaci. Ministr jako jedno z řešení představil možnost převodu bytů v účetní hodnotě více než 500 mil. Kč z majetku ministerstva obrany na Hlavní město Prahu. "Chtěli bychom se s Prahou dohodnout, aby peníze, které získá prodejem těchto bytů nájemníkům, investovala do výstavby malometrážních bytů, které pomohou řešit bytovou situaci sociálně potřebných,“ uvedl ministr Čunek.

 

Deregulace má ončit v roce 2012

 

MMR v případě většiny krajských měst, kde hrozí výraznější zvyšování regulovaných nájmů, navrhlo na začátku října rozložení procesu uvolňování nájemného až do roku 2012. "Budou tam zařazena ta města, ve kterých nárůst výpočtu nájemného vychází dramaticky špatně," poznamenal Čunek. Původní konec deregulace nájemného byl stanoven na rok 2010.

Záměrem deregulace nájemného je přiblížit se ke stavu, kdy roční nájemné bude činit pět procent z tržní ceny bytu. Představitelé Sdružení nájemníků ČR se prý s Čunkem v podstatě shodli na tom, že o výši nájemného po ukončení deregulace nebudou moci rozhodovat soudy, uvedl předseda sdružení a poslanec (ČSSD) Stanislav Křeček. "Není zaručeno stejné rozhodování po celé republice," řekl.

"Je potřeba vytvořit nějaký metodický pokyn, jakým způsobem se bude tvořit i takzvané tržní nájemné, aby to bylo přijatelné, spravedlivé a aby bylo bydlení zaplatitelné," dodal Křeček. "Ministerstvo chce stanovit kritéria výpočtu nájemného tak, aby to bylo naprosto jasné plošně v celé České republice," potvrdil ministr. Autor/ři: hal, ČTK

 

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode