Prodejte svoji nemovitost bez provize RK

Fašina: Nejmenší zájem je v Jihlavě o Kosov

16.08.2008 19:42

Ing.Tomáš Fašina Generální ředitel A-City www.acity.cz

Jihlava - Do budoucna odborníci očekávají stagnaci, možná i snižování cen nemovitostí. Nejdražší jsou komerční domy v centru Jihlavy.

 

 

Na to, jak se bydlí v krajském městě, se Deník zeptal Tomáše Fašiny, výkonného ředitele realitních kanceláří A–City, které mají svoji pobočku i v krajském městě.


Jaký je momentálně vývoj cen nemovitostí ?Největší skok nárůstu cen již máme za sebou. Proběhl na přelomu roku 2006 a 2007, kdy ceny byly schopny vyrůst i o 5 % za měsíc. V této době je míra růstu převážně konstantní. Pohybuje se kolem 1 - 2 % za měsíc. Poptávka mírně ochabuje z těchto důvodů: silné populační ročníky již vyřešily své bydlení a zdražují se hypotéky. Do budoucna se dá očekávat stagnace, možná i snižování cen nemovitostí. Vše záleží mimo jiné i na pracovním trhu v Jihlavě a velikosti nabídky novostaveb.


Která lokalita je v Jihlavě nejvyhledávanější, a proč?
Centrum města a lokalita „Na Slunci“ - jsou zde prostorné byty, klidná lokalita, dobrá občanská vybavenost a dostupnost. Lidé si v dnešní době rádi připlatí za kvalitu bydlení a komfort. Mají raději větší a prostornější byt i za cenu vyšších nákladů než byt menší. V dnešní době evidujeme stále více poptávek na klidné bydlení.


O kterou lokalitu v krajském městě je zájem naopak nejmenší ?
Lokalita „Na Kosově“, zejména ulice Jarní. Je zde horší kvalita bydlení a horší dostupnost do centra. Očekává se, že zájem o bydlení v této lokalitě bude čím dál menší vzhledem k poptávce po lepší kvalitě bydlení.


Co lidé preferují více- bydlení ve městě, nebo na vesnicích?
Trend zůstává přibližně stejný. Stále lidé migrují z města do rodinných domů na venkov a obráceně. Starší lidé prodávají svůj byt a stěhují se do rodinných domků poblíž měst, naopak mladí lidé se stěhují za zábavou a prací z rodinných domů rodičů do bytů ve městě. V poslední době je zaznamenán opačný trend než bylo v nedávné době. Dříve se lidé stěhovali do satelitů přidružených k městům, nyní je tomu naopak, navrací se zpět do center měst z tzv. „zlatých klecí“ hlavně z důvodu tragické občanské vybavenosti těchto satelitů. Tento trend je celorepublikový a nejvíce zaznamenáván v okolí Prahy.


Jaký je mezi zákazníky zájem o obce v těsné blízkosti krajského města?
Zájem není takový jako u jiných měst v kraji Vysočina. Nicméně se očekává, že vzhledem k cenám bytů v Jihlavě se začne zájem zvyšovat. Preferují se zejména obce s dobrou občanskou vybaveností a dostupností do města.


Jaká je momentálně nejdražší nemovitost na Jihlavsku?
Nejdražšími nemovitostmi na Jihlavsku jsou zcela jistě komerční domy v centru Jihlavy nebo průmyslové areály u Jihlavy. Několik takovýchto nemovitostí máme v nabídce, pohybují se cca do 40 milionů. Požadovaná cena samozřejmě není podstatná, záleží na tom, zda se na tuto nemovitost najde kupující, který je ochoten takovouto cenu zaplatit.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode